Mopedbilsutbildning på Gillinge!

 • För vilka är denna utbildning bra?
  Den är till för alla som har tänkt sig köra mopedbil. Utbildningen till mopedkörkortet sker på en tvåhjulig moped, vilket skiljer sig mycket från att köra ett fyrhjuligt fordon. Och eftersom mopedbilen är fyrhjulig är denna utbildning naturligtvis viktig.
 • Varför är utbildningen så viktig?

  Manövreringen skiljer sig väldigt mycket mellan ett tvåhjuligt och ett fyrhjuligt fordon. Man måste också tänka helt annorlunda som trafikant när man kör en mopedbil, jämfört med en vanlig moped.
  Dessutom är det ofta så att man sällan använder sin tvåhjuliga moped dom dagar då det är kallt ute, men med mopedbilen är vädret inte ett hinder på samma sätt – men kraven på föraren ökar vid halt väglag

 • Varför är mopedbilarna så utsatta i trafiken?

  För det första är det ett fordon som körs av en person som inte har utbildning på fordonet hen kör.
  Vad som är unikt med mopedbilsförare är att dom inte har kört en enda meter med sitt fordon under utbildningen. I alla andra fordon har du kört många mil innan du får köra den själv.
  För det andra är mopedbilen ingen riktig bil. Det är en moped med fyra hjul. Du sitter rent säkerhetsmässigt på en moped med regnskydd. Upplevelsen av att sitta i en mopedbil är att man sitter i en trygg och säker bil. Elektriska hjälpkomponenter såsom ABS, och liknande, är byggt på minsta och enklaste sätt eftersom fordonet inte får väga mer än 425 kilo.
  Sammantaget så framför man alltså ett fordon man inte har någon utbildning på, med en upplevd trygghet och säkerhet som inte överensstämmer med verkligheten.

 • Varför välja Gillinge som utbildningspartner?

  Vi besitter väldigt stor erfarenhet kring allt som har med riskutbildning att göra. Hela vårt arbete syftar till att skapa ett risktänkande – ett tänkande kring hur jag som förare kan undvika att sätta mig i för svåra situationer.
  Den tekniska delen i körningen finns det andra som kan hjälpa till med – såsom till exempel föräldrar. Men att skapa ett risk- och trafiksäkert tänkande är vår expertis. Det är vi väldigt bra på. Därför ska man komma till oss.

 • Hur går utbildningen till?

  Inledningsvis börjar vi prata om varför man vill gå denna kurs – vad är trafiksäkerhet?
  Vad är skillnaden mellan att köra två- och fyrhjulig moped?

  Vad innebär det att undvika risker?
  Sen gör vi upplevelser i vår säkerhetshall, där man får prova vad som faktiskt händer när man krockar. Hur fungerar bältet? Hur fungerar säkerhetssystemen i fordonen? Och framförallt – vilka krafter är det man ska skydda sig mot och ta hand om? Och vad innebär det?
  Efter säkerhetshallen går vi ut på vår bana och kör. Vi testar både strävt och halt underlag. Hur beter sig fordonet? Vilka möjligheter har jag som förare att hantera fordonet, eller reparera misstag? Hur gör jag om jag får sladd? Hur snabbt kan jag få stopp på fordonet om underlaget är halt eller strävt?
  Vi utforskar vad som händer med fordonet och dess förutsättningar, men även vad jag som förare har för förutsättningar.

  Får man låna bil?
  Ja, vi har bilar att låna ut under utbildningen.

 • Hur bokar man?

  Fyll i dina uppgifter och välj datum här i listen till höger!

 • Vad säger föräldrarna om kursen?

  Eric Matsgård

  Eftersom ungdomarna inte får någon genomgång i sin mopedutbildning om hur det är att köra bil på vintern, känns det bra att de får prova på riskutbildningen på Gillinge. Alla våra ungdomar var mycket nöjda och lärde sig massor av saker de inte visste om innan. Jag tror alla unga förare till mopedbilar och A-traktorer borde genomgå en sådan här utbildning.

  Ann Sofie

  Det finns ingen obligatorisk utbildning för mopedbilar, men vi ville rusta våra barn inför vintern. Just halkbanan minns jag själv som en sån där aha-upplevelse där man fick praktisk erfarenhet som man inte kan få på något annat sätt. I Gillinges säkerhetshall får man prova så mycket mer än bara halkbanan, så det finns utrymme för väldigt många nyttiga aha-upplevelser – sådana som bidrar till att man fattar klokare beslut när man sedan sitter och kör sin mopedbil ute i verkligheten.

  Detta är också en rolig sak att göra med sina kompisar. Att ha gjort detta tillsammans kan resultera i att man sedan påverkar varandra på ett positivt sätt. Utbildningen är inget lagkrav i dagsläget – men det är inget hinder från att göra det till ett föräldrakrav.

Se video hos SVT om den dramatiska ökningen av olyckor med mopedbilar.

Kursinformation

Vi har bilar att låna ut!

Kurstid: 4h

Pris: 1995:- inkl. moms

Kursdatum:

Lördagar:

18/4 – 12:45 – 17:00

Vardagar:

24/3 – 15:15 – 19:30

30/3 – 15:15 – 19:30

Välj kursdatum:

Visste du att?

Onödigt vetande!

1. Den första boten Bokhållaren Carl Oscar Henning Forslund greps […]

Evenemangsvärden Gillinge

Visste du att Gillinge står som årlig värd för några […]


Läs mer

Vi har öppet:

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset följer vi riktlinjer från Folkhälsomyndigheten.

Gillinge har mot bakgrund av rådande läge beslutat att elever, kunder samt anställda som varit utomlands eller träffat coronasmittad person inte ska delta på utbildning hos Gillinge, inom två veckor efter hemkomst/eventuellt smittotillfälle.

Känner du dig krasslig när det är dags för dig att åka till Gillinge – chansa inte – personer som uppvisar sjuksymtom får inte delta i utbildningen då den bedrivs som grupputbildning.

Ombokning är naturligtvis kostnadsfri om du är orolig eller känner dig krasslig.

Du som vill ta med dig en tolk måste anmäla det till oss när du bokar, annars finns det risk att du inte får genomföra utbildningen.

 

—————————————————————–

We’re open:

Given the wide spread of the COVID-19 virus we follow the guidelines from the Public Health Agency of Sweden.

In light of the current situation Gillinge has made the decision that all students, customers or employees who have been abroad or who have been in contact with persons carrying the virus shall not take part in any education at Gillinge within two weeks after their return/possible time of contamination.

If you feel ill when you are due at Gillinge, please do not risk your or other people’s health. Persons who presents symptoms are not allowed to take part in the education as it takes place in groups of several people.

Rescheduling is of course free if you are concerned for your health or feel ill.

If you want to bring an interpreter with you, you must report it to us when you book, otherwise there is a risk that you will not be able to complete the education.