Mopedbilsutbildning på Gillinge!

 • För vilka är denna utbildning bra?

  Den är till för alla som har tänkt sig köra mopedbil.

  Utbildningen till mopedkörkortet sker på en tvåhjulig moped, vilket skiljer sig otroligt mycket från att köra ett fyrhjuligt fordon. Och eftersom mopedbilen är fyrhjulig är denna utbildning naturligtvis viktig.

 • Varför är utbildningen så viktig?

  Manövreringen skiljer sig väldigt mycket mellan ett tvåhjuligt och ett fyrhjuligt fordon. Man måste också tänka helt annorlunda som trafikant när man kör en mopedbil, jämfört med en vanlig moped.

  Dessutom är det ofta så att man sällan använder sin tvåhjuliga moped dom dagar då det är kallt ute, men med mopedbilen är vädret inte ett hinder på samma sätt – men kraven på föraren ökar vid halt väglag.

 • Varför är mopedbilarna så utsatta i trafiken?

  För det första är det ett fordon som körs av en person som inte har utbildning på fordonet hen kör.

  Vad som är unikt med mopedbilsförare är att dom inte har kört en enda meter med sitt fordon under utbildningen. I alla andra fordon har du kört många mil innan du får köra den själv.

  För det andra är mopedbilen ingen riktig bil. Det är en moped med fyra hjul. Du sitter rent säkerhetsmässigt på en moped med regnskydd. Upplevelsen av att sitta i en mopedbil är att man sitter i en trygg och säker bil. Elektriska hjälpkomponenter såsom ABS, och liknande, är byggt på minsta och enklaste sätt eftersom fordonet – inklusive kaross och två personer inte får väga mer än 399 kilo.

  Sammantaget så framför man alltså ett fordon man inte har någon utbildning på, med en upplevd trygghet och säkerhet som inte överensstämmer med verkligheten.

 • Varför välja Gillinge som utbildningspartner?

  Vi besitter väldigt stor erfarenhet kring allt som har med riskutbildning att göra. Hela vårt arbete syftar till att skapa ett risktänkande – ett tänkande kring hur jag som förare kan undvika att sätta mig i för svåra situationer.

  Den tekniska delen i körningen finns det andra som kan hjälpa till med – såsom till exempel föräldrar. Men att skapa ett risk- och trafiksäkert tänkande är vår expertis. Det är vi väldigt bra på. Därför ska man komma till oss.

 • Hur går utbildningen till?

  Man tar med sig sin mopedbil hit till oss.

  Inledningsvis börjar vi prata om varför man vill gå denna kurs – vad är trafiksäkerhet? Vad innebär det att undvika risker?

  Sen gör vi upplevelser i vår säkerhetshall, där man får prova vad som faktiskt händer när man krockar. Hur fungerar bältet? Hur fungerar säkerhetssystemen i fordonen? Och framförallt – vilka krafter är det man ska skydda sig mot och ta hand om? Och vad innebär det?

  Efter säkerhetshallen går vi ut på vår bana och kör. Vi testar både strävt och halt underlag. Hur beter sig fordonet? Vilka möjligheter har jag som förare att hantera fordonet, eller reparera misstag? Hur gör jag om jag får sladd? Hur snabbt kan jag få stopp på fordonet om underlaget är halt eller strävt?

  Vi utforskar vad som händer med fordonet och dess förutsättningar, men även vad jag som förare har för förutsättningar.

 • Hur bokar man?

  Fyll i dina uppgifter och välj datum här i listen till höger!

Kursinformation

Kurstid: 2,5h

Pris: 1000:- inkl. moms

Kursdatum:

Lördagar:

18/1 – 09:00 – Få platser kvar!

15/2 – 09:00

Vardagar:

23/1 – 17:00

20/2 – 17:00

Välj kursdatum:

Visste du att?

Onödigt vetande!

1. Den första boten Bokhållaren Carl Oscar Henning Forslund greps […]

Evenemangsvärden Gillinge

Visste du att Gillinge står som årlig värd för några […]


Läs mer